Genomineerden 2017

Wim Piels

Wim Piels is blij en verrast met zijn nominatie voor de Kaliber Cultuurprijs 2017. ‘Ik had het zeker niet verwacht’ zo vertelt hij aan de jury, ‘maar ben wel al een aantal jaren actief om met mijn foto’s van Beuningen een verhaal te vertellen.

Mijn website wordt drukbezocht en ik krijg veel reacties van de mensen. Als ik een keer zonder mijn Canon D80 door Beuningen loop, dan wordt meteen gevraagd: ‘hé, niet aan het fotograferen vandaag?’.

Het leukste vind ik om veranderingen in de regio helemaal te volgen. Een mooi voorbeeld is de bouw van de Tacitus brug. Daar ben ik van begin tot het einde bij geweest. Je leert de mensen kennen tijdens zo’n project. Ze raakten zo aan me gewend dat ik een vertrouwde verschijning op de bouwplaats ben geworden.

Mijn manier van fotograferen heeft me een eigen signatuur opgeleverd. Mensen herkennen tegenwoordig een foto die ik heb gemaakt.’

Sharon Vas

Genomineerde Sharon Vas werd met een bezoek van de jury vereerd. ‘Toen ik werd gebeld, kon ik het bijna niet geloven’, aldus Sharon. ‘Maar wel heel erg leuk dat er mensen zijn die waarderen wat ik allemaal doe’.

Sharon begon als meisje van een jaar of 10 met dansen en sindsdien heeft het haar niet meer losgelaten. Inmiddels heeft ze haar eigen dansschool Confidans met zo’n 300 leerlingen verdeeld over 20 groepen.

‘Dansen is heel goed voor je zelfvertrouwen, ik zie de mensen aan wie ik lesgeef echt groeien. En het leuke is ook; dansen is voor alle leeftijden, zolang je er maar plezier aan beleeft!’

Mireya Derksens

Miréya Derksen is de jongste genomineerde voor de Kaliber Cultuurprijs 2017. Ze is pas 17 jaar, maar zingt al haar hele leven. Ook Mireya werd door de jury bezocht.

Dit muzikale talent heeft al op tal van plekken opgetreden. Het liefst brengt ze klassieke nummers, die ze in een moderne uitvoering ten gehore brengt.

Naast zingen heeft Mireya nog andere talenten. Zo schreef ze onder andere een kinderboek ‘Door ijs en zon’ over een tweeling, waarmee ze een grote schare fans aan zich wist te binden.

Maar zingen blijft favoriet. Dat ze later naar het conservatorium wil, zal niemand verbazen.

Filmhuis+ Theater de Molen

De afgelopen dagen heeft onze jury de genomineerden voor de Kaliber Cultuurprijs 2017 allemaal bezocht. En hoewel pas op 23 november de winnaar bekend wordt gemaakt waren ook deze bezoeken al heel feestelijk.

De mensen van Filmhuis+ ontvingen ons bijzonder hartelijk in het Molenhuis. ‘We zijn zeer vereerd en blij verrast met de nominatie’ aldus Ine Kenma, Marij Steenbeek en Douwe Bangma.

‘We zijn nu zo’n anderhalf jaar bezig met ons bijzondere filmhuisprogramma en het is mooi om te zien dat steeds meer mensen waarderen dat we – behalve een goede film – ook echt iets meer bieden door het bijzondere voorprogramma dat we bij elke film organiseren.

Het is een opsteker om op dit pad door te gaan.’

Theater Over en Weer

Genomineerde Theater Over & Weer werd eveneens door de jury van de Kaliber Cultuurprijs bezocht.

Jan Hein Hoftijzer en Rob Hoekstra vertelden vol enthousiasme aan de jury over de het ontstaan van deze bijzondere vorm van theater aan weerszijden van de Waal, die dankzij een groot aantal betrokken partijen, elk jaar weer een stukje succesvoller is geworden.

`Het was ooit de bedoeling om er een driejarig project van de maken’, aldus regisseur Rob Hoekstra, `maar nu die drie jaren om zijn, willen we doorgaan. Er liggen al weer mooie plannen in het verschiet. Het bijzondere aan Theater Over & Weer is dat we echte verbindingen hebben gelegd. We zijn – letterlijk – de Waal overgestoken!’