Genomineerden 2018

WINNAAR 2018: Henk Hage

Henk Hage is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Hij werkt vanuit zijn atelier in De Nieuwe Gang in Beuningen, maar zoekt ook graag de buitenwereld op. Hij verwierf misschien wel de meeste bekendheid met zijn portrettenproject ‘longstay TBS’ waarbij hij van 88 bewoners van de Longstay afdeling van de Pompekliniek in het dorpje Zeeland het ‘innerlijke’ gezicht schilderde. Op http://henkhage.nl is meer over het werk van Henk Hage te bekijken. ‘Ik voel me zeer vereerd’, aldus Henk Hage, in reactie op zijn nominatie. 

Bewaakte Ogenblikken‘ door Henk Hage, Winnaar Cultuurpijs 2018! Gefeliciteerd!

Lees hier het persbericht. Foto: Ger Loeffen

 

Stichting Historisch Besef Beuningen

Stichting Historisch Besef Beuningen werd aangenaam verrast met de nominatie voor de Kaliber Cultuurprijs 2018.

De mensen achter de stichting zijn zeer actief binnen de gemeente Beuningen. Zo hebben ze het Weurtsche Straatje nieuw leven in geblazen, stonden ze aan de wieg van Theater Over en Weer en hebben Winssen mede op de kaart gezet door bijdragen aan historische onderwerpen als Admiraal van Gendt.

‘Je moet het verleden kennen om je eigen leefomgeving te snappen, om die waardevol te vinden. Dat zien wij als onze taak. Wees trots op waar je vandaan komt en wat dat in gang heeft gezet. Dat is historisch besef; daar staan wij voor’, aldus de bestuursleden.

Meer informatie over de Stichting Historisch Besef is te vinden op hun website: http://historischbesefbeuningen.blogspot.com

 

De Koninklijke Fanfare ULTO

De Koninklijke Fanfare ULTO (Uit Lust Tot Oefening) Winssen-Ewijk is al 120 jaar een begrip. De vereniging werd in 1888 door de lokale notaris opgericht die op eigen kosten enkele instrumenten kocht en ter beschikking stelde. En hoewel veel fanfares het moeilijk hebben, heeft ULTO nog steeds 60 leden, waarvan bijna de helft jeugdlid is.

Naar aanleiding van de opening van het Van Genthplein in Winssen op 2 juni jl. werd door ULTO een speciaal nummer geschreven en uitgevoerd. Ook organiseerde ULTO een eigen versie van ‘Maestro’ waarbij inwoners van Winssen en Ewijk de fanfare mochten dirigeren.

Op https://www.ulto.nl/ is meer te lezen over dit muziekgezelschap.

Filmproject ‘De Overtocht’

De kinderen van de plusklas in Beuningen waren blij met hun nominatie. Zij maakten afgelopen schooljaar de film ‘De overtocht’. Deze film werd – met ondersteuning van de Wijchense omroep, enkele ouders en begeleiding vanuit de scholen – geheel door de kinderen zelf gemaakt.

Van idee, het schrijven van de scripts, tot en met de uitvoering en het acteren; de leerlingen waren bij elke fase van proces actief betrokken.

‘Ze hebben niet alleen geleerd wat het betekent om een film te maken, ze hebben ook leren samenwerken en hun talenten kunnen ontdekken’, aldus een van de begeleiders.

In de plusklas komen leerlingen van 8 Beuningse basisscholen uit de groepen 5-8, die wat extra uitdaging aankunnen, wekelijks samen.

 

 

Theater Over en Weer

Voor Theater Over en Weer voelt het goed om weer genomineerd te zijn.

Het is allemaal begonnen in 2014 met ‘Waalverhalen’. Aanleiding was de start van het pontje, waardoor de historische verenigingen aan beide zijden van de Waal met elkaar in contact kwamen.
Zo is het verder uitgegroeid tot een theaterspektakel in de Beuningse uiterwaarden dat in de maand juni letterlijk ‘over en weer’ gaat met het pontje als verbinding.

Voortdurend worden er nieuwe elementen aan de optredens toegevoegd. Dit najaar start Theater Over en Weer met het winterprogramma ‘Haardvuurverhalen’ in de maanden december, januari en februari.

Op https://www.theateroverenweer.nl/2018/ is meer te lezen over Theater Over en Weer.